ΤΑ
ΟΝΕΙΡΑ ΜΑΣ ΚΡΑΤΑΝΕ ΞΥΠΝΙΟΥΣ

Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2021

Άρθρο του Θεοχάρη Παπαδόπουλου για τη Νέα Πράξη Θαυμάτων

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο ηλεκτρονικό περιοδικό ποίησης "Το Κόσκινο" τον Ιανουάριο 2021:

Αλέξης Δάρας,Νέα Πράξη Θαυμάτων, Εκδόσεις «24 Γράμματα»

ΘΕΟΧΑΡΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ 

Πριν από λίγο καιρό έφτασε στα χέρια μας η ποιητική συλλογή του Αλέξη Δάρα: «Νέα πράξη θαυμάτων», ένα βιβλίο, που ήταν έτοιμο από καιρό, αλλά κάποιες συγκυρίες το είχαν εμποδίσει να κυκλοφορήσει. Χαρακτηριστικό είναι ότι υπάρχει εισαγωγή της Κατερίνας Αγγελάκη-Ρουκ, που μας δείχνει ότι ο ποιητής ήταν «σαν έτοιμος από καιρό», όπως μας λέει και ο Καβάφης, αλλά, όταν ένας ποιητής θέλει να δει τυπωμένο το έργο του, όσα εμπόδια κι αν βρει μπροστά του, αν επιμείνει, θα τα καταφέρει. Εξάλλου, ο Αλέξης Δάρας έχει ήδη κυκλοφορήσει άλλες δύο ποιητικές συλλογές, αλλά η συγκεκριμένη είναι η πιο ώριμη ποιητική συλλογή του. 

Ο Αλέξης Δάρας πειραματίζεται ποικιλότροπα στην συγκεκριμένη ποιητική του συλλογή κι έτσι βλέπουμε αλλού παραδοσιακό και αλλού ελεύθερο στίχο μέχρι και τρίστιχα, που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν χαϊκού. Αρκετά από τα ποιήματα θα μπορούσαν να μελοποιηθούν και κάποια, που είναι σχετικά πολύστιχα θυμίζουν στίχους χιπ-χοπ αν και στιχουργικά είναι πολύ ανώτερα από το συγκεκριμένο είδος τραγουδιών. 

Η ποιητική συλλογή του Αλέξη Δάρα «Νέα πράξη θαυμάτων» χωρίζεται σε τρεις ενότητες: 

Η πρώτη ενότητα έχει τίτλο «Πείραμα μέσα στο πείραμα» και περιλαμβάνει ποιήματα κυρίως κοινωνικού προβληματισμού. Από το τραγικό ποίημα «Καϊάφας», που γράφτηκε μετά τις πυρκαγιές στον νομό Ηλείας το 2007, περνάμε στο σατιρικό και ανάλαφρο «Ψευδοπροφήτης». Τα κορυφαία ποιήματα της ενότητας είναι το ειρωνικό «Περίμενε», όπου: «όλα είναι μάταια, όλα εκτός από ένα: την αναμονή.» και το «Μπες στο κλουβί», ενώ αρκετά ενδιαφέρον είναι και το ποίημα «Διχογνωμία», όπου ο καθένας έχει τη γνώμη του, αλλά: «Σε ένα μόνο συμφωνούσαν όλοι: / Να μην κάνουμε τίποτα.» Όμως, ο ποιητής δεν διαπιστώνει απλά. Μας ζητάει να πάρουμε αποφάσεις και να δράσουμε: «Γνωρίζεις πια, βλέπεις καθαρά ότι / αυτό που σε αποτελεί είναι / η απόφασή σου.» και αλλού προειδοποιεί: «ο κόμπος έσπασε το χτένι / η ιστορία τώρα αρχίζει.» Και πως μπορούμε να δράσουμε; Ο Αλέξης Δάρας γράφει για τον αστάθμητο παράγοντα: «Όχι γυμνιστής / αλλά γυμνός, / δεν είμαι ανθρωπιστής / είμαι άνθρωπος.» για να συνεχίσει πιο κάτω: «Είμαι εγώ ο αστάθμητος παράγοντας / η ασυσχέτιστη άγνωστη μεταβλητή / διαταρακτικός όρος / ο ακατάληπτος άρρητος λόγος, / είμαι το σφάλμα στη στατιστική.» Άρα όσο περισσότεροι αστάθμητοι παράγοντες βρεθούν, τόσο το καλύτερο. 

Η δεύτερη ενότητα έχει τίτλο: «Στις αμμουδιές του χρόνου» και περιλαμβάνει ποιήματα κυρίως ερωτικά, ενώ και εδώ δεν λείπουν οι κοινωνικές πινελιές. Σε αυτή την ενότητα καθώς και στην επόμενη ο ποιητής παίζει με τις λέξεις φτιάχνοντας έξυπνα νοήματα κάτι που λείπει από πολλούς γλωσσοκεντρικούς ποιητές, που συνήθως παίζουν με τις λέξεις χωρίς να υπάρχει κάποιο νόημα. Εδώ σταθήκαμε κυρίως στο ποίημα «Άβυθος» και στο ποίημα «Βιομηχανία βιομηχανών».  Σε αρκετά ποιήματα υπάρχουν πολύ όμορφοι στίχοι, όπως οι παρακάτω, που είναι χαρακτηριστικοί: «Ας μιλήσουμε με μέρα στα λόγια μας / κι ας έχει πέσει η νύχτα βαθιά». Αρκετό ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα «Τρίγραμμα», που είναι μικρά τρίστιχα. Κάποια από αυτά θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν χαϊκού καθώς έχουν και τον απαιτούμενο αριθμό συλλαβών, όπως το παρακάτω: «Σταμάτησε πια / η πλύση εγκεφάλου / τώρα στύψιμο.»

Η τρίτη ενότητα έχει τίτλο: «Τα καθέκαστα». Εδώ ξαναγυρίζουμε σε ποιήματα σατιρικά, από τα οποία ξεχωρίσαμε: Το “GPS”, που αναφέρεται στο ουράνιο μάτι, που τα βλέπει και τα παρακολουθεί όλα. Το «Πόσο πάει;», που μας μιλάει για μια κοινωνία, όπου όλα έχουν την τιμή τους. Το «Πώς το θες;», που ο έρωτας περνάει μέσα από μια σύγκρουση αντιθέτων: «Πώς θες να νιώσω ελεύθερα / αν δεν με φυλακίσεις;» Αρκετά όμορφο είναι και το ερωτικό ποίημα «Να σαλπάρουμε». 

Συμπερασματικά, η ποιητική συλλογή του Αλέξη Δάρα «Νέα πράξη θαυμάτων» είναι μια από τις πιο άρτιες ποιητικές συλλογές, που έχουμε διαβάσει τελευταία και την προτείνουμε ανεπιφύλακτα. 

https://tokoskino.me/2021/01/26/%ce%b1%ce%bb%ce%ad%ce%be%ce%b7%cf%82-%ce%b4%ce%ac%cf%81%ce%b1%cf%82-%ce%bd%ce%ad%ce%b1-%cf%80%cf%81%ce%ac%ce%be%ce%b7-%ce%b8%ce%b1%cf%85%ce%bc%ce%ac%cf%84%cf%89%ce%bd-%ce%b5%ce%ba%ce%b4%cf%8c%cf%83/?fbclid=IwAR1Q1h0bCONX1UMlkp97SUn8htWd07eRsaHQNAKDom903D_NHqOmEHZSG3Q 

Δεν υπάρχουν σχόλια: